Ana içeriğe atla

Fakültemiz tarafından, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığının iş birliğiyle düzenlenen “Osmanlı’nın Son Döneminde Bir Âlim ve Devlet Adamı: Ahmet Cevdet Paşa Sempozyumu” 22 Ekim 2026 tarihinde Sezai Karakoç Salonunda gerçekleştirildi. Gün boyu süren sempozyumda Ahmet Cevdet Paşa’nın tarihçiliği, hukuk anlayışı, Osmanlı modernleşmesine ilişkin görüşleri ve devlet adamlığı farklı disiplinlerin bakış açısıyla değerlendirildi.

Sempozyumun açılış konuşmaları ASBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Münire Kevser Baş ile Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Doç. Dr. Zeki Eraslan tarafından yapıldı. Dr. Öğr. Üyesi Cumhur Bekar başkanlığındaki birinci oturumda Prof. Dr. Selim Tezcan Ahmet Cevdet Paşa’nın tarihçiliğinde Haçlı Seferlerini, Doç. Dr. Aslı Yiğit Tezâkir’de Rusya algısı ve Balkanlar meselesini, Arş. Gör. Dr. Muhammed Yasir Okumuş ise Paşa’nın düşünce ve manzumesinde Osmanlı modernleşmesini ele aldı.

Dekanımız Prof. Dr. Mehmet Emin Bilge başkanlığındaki ikinci oturumda Doç. Dr. Zeki Eraslan yönetimde liyakat ilkesini, Prof. Dr. Ergin Ergül Ahmet Cevdet Paşa’nın yargı teşkilatı mirasını ve bu mirasın Cumhuriyet’e intikalini, Prof. Dr. Hayrunnisa Özdemir Mecelle’de ve Türk medeni hukukunda şuf’a hakkını, Prof. Dr. Mustafa Avcı ise Paşa’nın Türk özel hukuku terimlerinin oluşmasına katkısını inceledi. Doç. Dr. Ersin Durmuş başkanlığındaki üçüncü oturumda Prof. Dr. Şahban Yıldırımer, Prof. Dr. Harun Savut, Doç. Dr. Cihan Kılıç ve Dr. Vahap Sayın; Ahmet Cevdet Paşa’nın hukukçu kimliğini, tefsir alanındaki birikimini ve vakanüvisliğini konu alan bildirilerini sundu.

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.